sound problem - Posted In Problem Solving


Welcome, Guest. Please login or register.
Username:   Password:

Hosted in the Cloud RSS

Recent Topics

Gallery Latest


432 Views
0 comment(s)

414 Views
0 comment(s)


747 Views
0 comment(s)

581 Views
0 comment(s)


462 Views
0 comment(s)

478 Views
1 comment(s)

Search The Gallery

User Info

Welcome, Guest. Please login or register.
May 25, 2017, 07:54:41 AM

Login with username, password and session length

Forum
Web
Gallery
Here you can post questions and get answers to help you solve problems with Windows based PC’s

We welcome your questions, with over 15 years experience with PC’s we might even find the answer for you.

Pages: [1]

sound problem

Viewing: 0 Members and 1 Guest       Total Views: 7548

Offline lesmond Topic starter
United Kingdom Posts: 3
Rank: Serf

I built my PC just over a year ago, yesterday my speakers stopped working, although if I plug in my USB headset it works. 

at first I thought it maybe my speakers, so I went out and got a cheap pair of speakers from argos, but still no joy. 

I have checked all settings on the PC I can think of, but to no avail :scratch-head:

this is the MOBO https://www. aria. co. uk/Products/Components/Motherboards/AMD+Socket/Socket+AM3%2B+Piledriver+FX/GIGABYTE+GA-78LMT-USB3+AMD+760G+%28Socket+AM3%2B%29+Micro-ATX+Motherboard+?productId=51949

It does have a 3 yr Warranty on the MOBO, but I cant be without my PC
Posted July 30, 2015, 00:14:26 AM Logged

Offline Data
United Kingdom Administrator
Posts: 4601
Rank: Certified

Hi lesmond and welcome.

Most USB headphones don't use the on-board sound card at all, so that probably explains why they work but your speakers don't.

You have some problem with the on-board sound it would seem.

Go to Control Panel, Sound.

What is set as your playback default device ?
Posted July 30, 2015, 00:31:51 AM Logged

Offline lesmond Topic starter
United Kingdom Posts: 3
Rank: Serf

Quote from: Data link=topic=2388. msg27059#msg27059 date=1438212711
Hi lesmond and welcome.

Most USB headphones don't use the on-board sound card at all, so that probably explains why they work but your speakers don't.

You have some problem with the on-board sound it would seem. 

Go to Control Panel, Sound. 

What is set as your playback default device ?
At the moment set for my usb Device, now changed to speakers see img below


sound1.PNG
sound problem
* sound1.PNG (56.66 KB, 407x457 - viewed 195 times.)

sound2.PNG
sound problem
* sound2.PNG (57.12 KB, 411x484 - viewed 187 times.)
Posted July 30, 2015, 01:07:52 AM Logged

Offline Data
United Kingdom Administrator
Posts: 4601
Rank: Certified

Well that all looks Ok.

I know that your particular onboard sound can be troublesome.

http://www.drivers.com/update/drivers-news/fix-via-high-definition-audio-drivers-errors/

Have you tried uninstalling the driver and re-installing.
Posted July 30, 2015, 01:19:42 AM Logged

Offline lesmond Topic starter
United Kingdom Posts: 3
Rank: Serf

Ok fixed, all that was needed (as you said) was to uninstall the sound driver

Thanks Data :thumbsup:
Posted July 30, 2015, 11:21:31 AM Logged

Offline Data
United Kingdom Administrator
Posts: 4601
Rank: Certified

You're welcome lesmond, happy to help  Smiley

I know exactly what you mean about not being able to get by without a working PC, yup, been there, got the t-shirt  Wink

Feel free to lurk around our little site whenever you like  thumbsup
Posted July 30, 2015, 12:20:15 PM Logged
Pages: [1]
Jump to:  

Site Activity
Most Online Today: 147
130 Guests, 1 User
Urania

fast-registration